>Zaustavljen marš neonacista u Drezdenu

Posted on February 22, 2011

0


>

Zaustavljen marš neonacista u Drezdenu

Ovogodišnji marš neonacista kroz Drezden trebalo je da bude revanš za uspešnu blokadu od prošle godine. Mesecima su neonacističke organizacije poput NPD,-a i Autonomini nacionalisti, mobilisali neonaciste iz čitave Nemačke, a i šire. I pored koordinacije na državnom nivou, i pažljivo smišljene akcije, od 6000 nacista koliko su oragnizatori najavljivali u Drezden je stigla tek nekolicina. Čak su i najmilitantniji (njih oko 500) među njima zaustavljeni blokadama po čitavom gradu. Daleko veći broj kontrademonstranata, koje su podržali i sindikati, razne partije i organizacije civilnog sektora, uspeli su da spreče dolazak neonacista i održavanje njihovog skupa. Po procenama Nemačke federacije sindikata na skupu protiv neonacističkog marša se okupilo 21.000 ljudi.
antifa drezden
Skup neonacista, za koji su prethodno dobili odobrenja gradskih vlasti, obezbeđivalo je više od 5000 policajaca u opremi za razbijanje demonstracija. Neonacisti su blokirani na železničkoj stanici i posle pokušaja probijanja kordona potrpali su se u vozove i vratili neoobavljenog posla. Antifašisti su u konstantno pokušavali da probiju kordon pandura koji je čuvao naciste i sukoblajvali se sa njima a kad su svoje drugare otpratili bezbedno kućama panduri su konačno mogli da usmere sve snage na antifašiste. Antifašisti su uzvratili čime su mogli, a sporadični sukobi sa pandurima trajali su do duboko u noć. Bilans ovih sukoba je 82 povređena pandura i 78 uhapšenih demonstranata. Danas je podneto 60 krivičnih prijava, dok je 200 ljudi optuženo da su navodno prekršili zakon o okupljanju.
antifa drezden
Većina demonstranata se posle uspešne blokade vratila kućama,a isto veče usledio je kontraudar policijske države. Policija je bez naloga upala u media centar pokreta Dresden nazifrei 19. februara uveče,kad tamo nije bilo nikog od aktivista, i zaplenila kompjutere i matereijale. Pokret Drezden nazifrei je koordinirao drugu godinu za redom uspešnu blokadu nacističkog marša. Ovo je okarakterisano kao direktan napad na antifašističko javno mnjenje ” Ovo je očigledno akcija kojom su panduri želeli da se osvete antifašistima zbog uspešne blokade neonacističkog marša” istaknuto je u saopštenju pokreta Dresden nazifrei.
antifa drezden
Posle sukoba policije i demonstranata
Ovo je još jedan dokaz o sprezi države sa neonacistima kao i dokaz da policija niti državni organi nisu neutralni već se otvoreno stavljaju na stranu neonacista, a protiv antifašista i levičara! Ono što su im po ko zna koji put dokazali nemački antifašisti je da je dobrta organizacija ključ uspeha svake akcije jer čak ni uz pomoć policije nacisti nisu prošli i nikad neće proći!
Highlights sa protesta:
Izveštaji državnih i korporativnih medija o demonstracijama:
Izvor: afans.org

sa  Kontrapunkta prenio Radovića sokak

pogledaj najnovije vijesti OVDE
Advertisements
Posted in: antifašizam