>Teorija: ko su naručioci mostarskog "rata grafitima" ?!

Posted on February 21, 2011

0


>

Nazovite me paranoikom i teoretičarem zavjere, zato što mi se mašta izmješala sa realnim činjenicama,  pa sam skontao jedan od mogućih scenarija ovog “rata grafitima” u Mostaru. Ne mislite da je slučajno što se takve tenzije dižu pred gradski derbi, što samo daje naznaku kako je sve to instrumentalizovano.

Hm, da vidimo čemu to vodi – Ultras, ili bilo koja grupa sa desne strane- išaraju spomenike šehidima i fontanu sa porukama mržnje. Red Army , po sistemu oko za oko zub za zub – išaraju spomenik hrvatskim braniteljima na Rondou, misleći valjda da je dovoljno da im grafiti budu antifašistički, pa da zadobiju simpatije za svoj čin.
Greška, drugovi. Uhvaćeni ste na “fašu”,  ko štiglići i sad ste jednako zakonski krivi kao i ovi koji pišu poruke mržnje.

E sad, teorija zavjere:

Poslanici gradske vlasti, sasvim sigurno, ako već nemaju neformalno  “ispod žita” svoje prste u ovome, onda makar zadovoljno trljaju ruke. Jer, šta se dešava: tenzije pred derbi se zaoštravaju. Eto idealnog izgovora da još veći broj policajaca od uobičajenog obezbjeđuje derbi. veći broj policajaca znači i manji rizik od belaja. To je prvi logičan impuls razmišljanja.
Ali, da li je iko razmišljao da, uz to – veći broj policije znači i veći broj dodatnih dnevnica policajcima??? A da to vuče za sobom i smirenije stanje u redovima policije, zbog manjih plata i lošijeg standarda. Eto rešenja, rekao bi pokojni Zoran Radmilović u predstavi “Radovan treći”. Zakuhaš tenzije pred derbi pa imaš razlog da pozoveš veći broj policije za utakmicu. Samim tim, gradska vlast jednim udarcem ubija dvije muhe – kupuje poene kod naroda svojim hvalospjevima kako je osigurala derbi, da ne bude belaja; i smiruje policiju isplaćujući im ekstra dnevnice.
Uz sve to, izgleda da većina Mostaraca ne shvata da će se svi spomenici očistiti od grafita iz istih onih džepova iz kojih će gradska vlast finansirati i dnevnice policiji – iz džepova poreskih obveznika grada.

Stvarno, ova priča djeluje sasvim logično. A što reče Mel Gibson u onom filmu – najbolje teorije zavjere zauvijek i ostaju samo teorije koje je nemoguče dokazati. Zatio i jesu najbolje.
Dokaze nemamo niti ćemo ih vjerovatno ikada imati…ali ovakav scenario je sasvim moguć. Razmišljajte u tom pravcu. Uopšte nije nemoguće da gradska vlast funkcioniše po starom “zavadi pa vladaj” principu, gdje se oni pojavljuju kao jedini mogući i svemoćni spasioci.
Zajebani su igrači, mora im se priznati….a ljudi i dalje glasaju za njih, upravo zbog ovakvih spletki….

Tozza

Advertisements
Posted in: kolumne