>Gospodin Gvozden i gospođica Fejsbuk

Posted on February 21, 2011

0


>

Nekada davno crkavao sam od smeha nastavničkim pričama o tome kako su odmah posle Drugog svetskog rata roditelji sinove nazivali Staljin, Jugoslav, Traktor, Gvozden, a kćeri Petoletka, Sloboda i Gvozdenka. Verujući u snagu gvožđa i traktora, polet petogodišnjih planova obnove i snage Jugoslavije, deca su u svet kretala s ovom teškom opremom. U odnosu na njih Verice, Sunčice, Nevene i Marice izgledale su kao šarene konfete. Istina, ima jedna Marica čije se razumevanje krivina sačuvalo kroz istoriju iz drugih pobuda, ali ime je svakako ostalo lagano.
Čitam danas kako je jedan Egipćanin, Džemal Ibrahim, svoju tek rođenu ćerkicu nazvao Facebook, odnosno Fejsbuk ili kako se već na njegovom jeziku izgovara ime najveće svetske društvene mreže. Hteo čovek posebno da se zahvali mreži što je njome sapleten veliki tiranin, pa tako njegovo odojče uživa u slobodnom i slobodarskom Kairu link
Facebook, muški logo

Facebook, muški logo

I kako to obično biva, zahvaljujući svetskim društvenim mrežama, večeras će se na gomili radio i TV stanica ova vest naći u rubrici „zanimljivo“, sutrašnje novine će možda obelodaniti i sliku malene Fejsbuk, a novinske agencije verovatno ovog časa šalju šestu, dopunjenu verziju obične ljudske priče. CNN je verovatno već uputio svog dopisnika u bebeći dom da srećni roditelji i rodbina izgovore za globalnu Tv mrežu nešto poput „od Mubarakovih prevara i laži, Fejsbuk nam je miliji i draži“.

A možda i Tutankamon nije ime već password egipatske građevinske mafije koja je po severnoj Africi gradila piramide i podzemne prostorije bez gradjevinske dozvole, urbanističkog plana i detaljnih urbanističkih dozvola. To su oni što su Sfingi polomili nos u znak odmazde nakon naplate ekstraprofita za planove izgradnje Koridora 10 od Dimitrovrgada do Aleksandrije.
Hajde, da ne budem ljubomoran, jer nazivi naših medija ipak nisu prikladni za takvo što. Da je odmah posle Petog oktobra neko u nas požurio da se ovako istakne, danas bi 10. rodjendan mogao da slaviB92 Petrović, Studio B Jovanović, BETA Marković ili FoNet Stojković. Ne daj Bože još i da pomislimo naRadio Slobodna Evropa Janković. Bilo bi belaja kad bi u parku majke počele da ova značajna imena meću u vokative tipa: „…FoNete, sunce li ti poljubim, oblači taj džemper…“.
Egiptom, Tunisom, Libijom, Iranom, Jemenom (nastavi niz) sva je prilika da će uskoro trčati Jutjubovi, Maj spejsovi, Flikrovi, mali Tviterovci i ostali. Revolucija će, kako nas uči evropska istorija prvo da fascinira, onda će početi da ispoljava kontroverze, potom će početi da jede svoju decu, postaće izvor sukoba, zatim će da jebe svoju decu, pa će na red doći opet neka revolucija.
A tako mi je zabavno zvučala klinačka dosetka kako je prvi grad u Srbiji nazvan po Fejsbuku – Lajkovac.

sa sajta blog B92 prenio Radovića sokak

pogledaj najnovije vijesti OVDE
Advertisements
Posted in: kolumne