>Sve teža situacija u manjem BH. entitetu: u RS krediti za osnovne životne potrebe

Posted on February 19, 2011

0


>

U RS-u krediti za osnovne životne potrebe

Stanovnici Republike Srpske od početka godine sve se više zadužuju da bi finansirali osnovne životne potrebe, a minusi na računima postali su najtraženiji bankarski proizvod u RS.

Prosječna plata u januaru ove godine iznosila je 788 maraka, dok je potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu dostigla 1.396 maraka, pa su stanovnici RS-a za izmirenje osnovnih životnih potreba ostali kratki za oko 600 maraka.
S obzirom na to da su brašno, hljeb, mlijeko, šećer, ulje, voće, povrće i cigarete, te komunalni troškovi i telefoniranje u januaru drastično poskupjeli, većina stanovnika pomoć je potražila u banci.
U Raiffeisen banci kažu da su stanovnici u prethodnom periodu često koristili dozvoljeni minus na računu.“Ova usluga često je korišćena kao jedan od načina da se finansiraju osnovne životne potrebe”, navode u Raiffeisen i dodaju da banka klijentu dozvoljava prekoračenje po računu u iznosu od 100 do 200 posto redovnih primanja.
NLB Razvojna banka minuse po računima odobrava samo klijentima koji su tri mjeseca primali platu preko banke. “Najveće zaduženje po računu je u visini dvije plate”, kažu u NLB-u i dodaju da je tokom posljednjih mjesec i po, prekoračenje po računu u njihovoj banci bilo veoma traženo, piše Glas Srpske.
U Balkan Investment banci navode da bilježe rast zaduživanja po računima u posljednje vrijeme.
Predsjednik Pokreta potrošača RS-a Dragutin Bošković rekao je da stanovnici RS moraju na neki način da nabave osnovne životne namirnice. “Nije dobro to što se rast cijena pokušava prebroditi minusima u banci”, kaže Bošković i dodaje da dodatno zaduživanje predstavlja začarani krug.
“Rijetko ko može da izmiri minus po računu već sa idućim primanjem, tako da to nije izlaz”, kaže predsjednik Pokreta potrošača.
Dragutin Bošković rekao je da je trenutno nemoguće procijeniti da li će se rast cijena u RS-u zaustaviti u ovoj godini. “To zavisi od rasta cijena u svijetu, te od prilika na inostranom i domaćem tržištu. Ako prinos pšenice u ovoj godini bude dobar, rast cijena brašna i hljeba mogao bi da se zaustavi već početkom juna”, rekao je Bošković.

sa SUTRA.BA preuzeo Radovića sokak
pročitaj najnovije vijesti OVDE
Advertisements
Posted in: zanimljivosti