>ZBOG SMANJENJA BUDŽETA ZA 1.500.000 KM: Ogorčeno pismo sarajevskih umjetnika Stupštini KS i ministru Ivici Šariću

Posted on February 18, 2011

0


>

Četvrtak | 17.02.2011.

Kulturni djelatnici i umjetnici Sarajeva i Bosne i Hercegovine dostavili su danas pismo čelnicima Skupštine Kantona Sarajevo i kantonalnom ministru kulture i sporta Ivici Šariću, a povodom Nacrta budžeta Kantona za 2011. godinu kojim je predviđeno da se u odnosu na prošlu godinu budžet za kulturu umanji za 1.500.000 KM
ivica šarićOvim pismom javnosti, koje je predato danas i poslanicima prije početka sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, kulturni djelatnici i umjetnici žele skrenuti pažnju najodgovornijim političkim subjektima i odgovornim pojedincima da se zaštiti i sačuva kulturni identitet Sarajeva.

Pismo je od jučer potpisalo više od 70 eminentnih sarajevskih i bh. umjetnika i kulturnih radnika, kojih se direktno tiče odluka o smanjenju budžeta za kulturu.

-Ukoliko se ovakva odluka ne promijeni i ne povećaju sredstva za kulturu i umjetnost, to će značiti direktno ugrožavanje jednog od osnovnih prava čovjeka, prava na kulturu i slobodu izražavanja, navodi se u pismu.

Upozorava se da bi to bio “finalni čin razaranja osnovnih vrijednosti bh. zajednice”.

Umjetnici i kulturni djelatnici ocjenjuju poraznom, uznemiravajućom i zabrinjavajućom činjenicu da se upravo ova oblast sankcionira na neshvatljiv način, čime se i onako egzistencijalni i programski minimum dovodi u pitanje.

-Neumjesno  je i neodrživo reducirati budžet programskih sadržaja kulturnim institucijama koji čine tradiciju i historiju grada, čiji programi (predstave, koncerti, izložbe, promocije, festivali) posjete na desetine hiljada domaće i strane publike, koji kreiraju pozitivnu atmosferu i daju našoj sredini makar nakratko “image“ evopske metropole, ističu kulturni djelatnici u Pismu javnosti.

Tvrde da ovakva politika nije “samo birokratska finesa” već je riječ o “suštinskom nerazumijevanju i nepoznavanju vrijednosti modernog društva”.

Kulturni djelatnici Sarajeva i BiH navode u pismu da ne prihvataju da novoizabrana vlast na nivou Kantona Sarajevo, umjesto ponuđenih strateških opredjeljenja za kulturu i obrazovanje, nastavi s daljnjim devastiranjem i degradacijom kulturnih institucija i umjetničke produkcije kao što je to činjeno u prethodne četiri godine.

-Nadamo se da će kulturni djelatnici i umjetnici ovim pismom skrenuti pažnju javnosti najodgovornijim političkim subjektima i odgovornim pojedincima da se zaštiti i sačuva kulturni identitet Sarajeva, navode u pismu.

Radovića Sokak preuzeo sa depo.ba
Advertisements
Posted in: zanimljivosti