>Šaban ponovo na meti fašista

Posted on February 18, 2011

0


>

e-novine.com

Photo: http://www.mondo.rs
Spomenik pevaču romske muzike Šabanu Bajramoviću u Nišu oskrnavljen je peti put od postavljanja. Najnoviji grafit mržnje na spomeniku slavnom muzičaru najbizarniji je do sada i glasi – “Stop ciganskom teroru”

Pogrdni grafit je ispisan ćiriličnim pismom na postolju spomenika koji je na keju pored Nišave svečano otkriven 12. avgusta 2010. godine. Spomenik je postavljen na inicijativu Nišvil džez festivala i uz finansijsku pomoć prijatelja pokojnog pevača.

Spomenik je išaran grafitima peti put od avgusta prošle godine. Nedugo nakon samog postavljanja biste na njoj je napisano ime američkog hevi metal benda Slayer, a potom je neko na postamentu nacrtao nacističko obeležje – kukasti krst. Trenutno, na postamentu, još uvek stoje četiri ocila i grb Srbije, a pre nekoliko dana huligani su žutim sprejom ispisali reč “slepac”.

Ni u jednom od navedenih slučajeva skrnavljenja spomenika Šabanu Bajramoviću, policija nije otkrila niti privela vinovnike nedela. Što je još sramnije, nadležni u gradskoj upravi nisu našli za shodno da uklone onih nekoliko natpisa koji su, i pre ovog poslednjeg skrnavljenja, ružili spomenik legendarnog Nišlije.

Advertisements
Posted in: antifašizam