>Češka pokušava da zabrani svoje komuniste

Posted on February 18, 2011

0


>

Više od dve decenije od plišane revolucije i pada komunizma Češka sada pokušava da zabrani Komunističku stranku Češke i Moravske koja je jedno vreme bila i treća najjača parlamentarna stranka.

Specijalni tim češkog Ministarstva unutrašnjih poslova koji je već prošle godine uspeo da pred sudom odbrani prvi zahtev za raspuštanje jedne stranke u Češkoj, ekstremističke Radničke stranke, počeo je ove sedmice da prikuplja materijale, dokaze i argumente u prilog zabrani čeških komunista. Ministar unutrašnjih poslova Radek Jon upozorio je da eventualna zabrana KSCCM neće biti ni lak ni brz proces, kao što je to bilo u slučaju čeških desničarskih ekstremista.

Vladu premijera Petra Nečasa da se upusti u taj poduhvat podstaklo je i istupanje bivšeg lidera čeških komunista Miroslava Grebenjičeka prošle sedmice kada je parlament raspravljao o odšteti ljudima koji su se suprotstavljali režimu tokom četiri poratne decenije koliko su komunisti vladali Čehoslovačkom.

Grebenjiček je čitav jedan sat za govornicom donjeg doma parlamenta branio marksizam i njegove glavne teze, zakon koji bi protivnicima komunističkog režima garantovao odštetu sličnu onoj koju su dobili Česi koji su se suprotstavili nacistima u vreme Drugog svetskog rata nazvao je političkim hvalospevom terorističkih napada. Čehe koji su digli glas protiv totalitarnog komunističkog režima Grebenjiček je označio kao avanturiste na granici infantilnosti.

Da se tako dugo od pada komunista danas zabrane u Češkoj jer su jedina komunistička stranka u novoj Evropi koja se nije reformisala u klasičnu socijalističku ili socijaldemokratsku stranku zatražila je nedavno od vlade i posebna komisija Senata češkog parlamenta. Ta komisija predložila je da vlada tuži KSCCM Najvišem upravnom sudu da krši zakone i Ustav Češke zato što ne odbija nasilje kao put za promenu vlasti. Senatori su predložili da se komunistima naredi da se reformišu u klasičnu demokratsku stranku i promene ime.

KSCCM prema tom predlogu koji će koristiti i tim MUP-a ne bi smela da učestvuje na izborima dok se ne reformiše, ali njeni poslanici, senatori i odbornici i dalje bi ostali na svojim funkcijama. Ministar Jon kazao je da će odluku o pokušaju da se zabrani komunistička stranka vlada doneti tek kada specijalni tim prikupi sve dokaze i analize, jer ne želi da država ide u unapred izgubljenu bitku.

U godinama posle plišane revolucije, kada je zabrana komunista mogla lako i brzo da se sprovede u češkom političkom vrhu nije za to bilo volje između ostalog i zbog nastojanja predsednika Vaclava Havela i tadašnje političke elite da se dosledno rukovode jednom od glavnih parola plišane revolucije “Nismo kao oni”. Umesto toga donet je već početkom 1990-tih Zakon o lustraciji koji je trebalo da očisti komunističke zvaničnike od sreskog nivoa naviše iz državne uprave.

(Beta)

sa abrasmedia.info preuzeo Radovića Sokak

Advertisements
Posted in: zanimljivosti