>Nebojša Radmanović-čuvar zastave

Posted on February 17, 2011

0


>

Dragi drugari, Buka vam poklanja još jednu biografiju likova našeg doba kroz naš scenarij i karikaturu Nine Hadžić. Ovaj put donosimo crtež i kraći tekst o Nebojši Radmanoviću.

Nebojša Radmanović rođen je 5. februara 1949. godine u Gračanici. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Banjoj Luci. Na opštim izborima u BiH, održanim 3. oktobra 2010. godine, izabran je po drugi put za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, u mandatnom periodu 2010-2014. godina.
Tokom predizborne kampanje Radmanović je bio najslabija karika i jedina nepoznanica u prognozi izbornog rezultata SNSD-a. Njegov protivkandidat za poziciju srpskog člana Predsjedništva, Mladen Ivanić, danima pred izbore bio je napadan kroz medije bliske vladajućoj partiji. Sam Radmanović je svog nekadašnjeg drugara prozvao u Nezavisnim Novinama u intervjuu pod degutantnim naslovom “Ivanić će uvijek izdati”.
I pored žestoke kampanje protiv Ivanića, na kraju je samo desetak hiljada glasova dijelilo Radmanovića od odlaska u političku anonimnost.

To mu ne bi bilo prvi put da izgubi u ovoj trci. Kada se prvi put kandidovao za člana Predsjedništva BiH, kao predsjednik Demokratske socijalističke partije, Radmanović je osvojio otprilike onoliki broj glasova koliko sada njegova grupa na socijalnoj mreži Facebook broji članova (800).
Ulazak u SNSD je dokaz da Radmanović majstorski zna da izabere pobjedničku stranu i da se u njoj dobro pozicionira. Važi za vlasnika kontrolnog paketa akcija SNSD-a u Banjaluci, iz čega crpi svoj veliki uticaj u samoj partiji.

Šta misli o Radmanoviću, kao i o većini funkcionera SNSD-a, Milorad Dodik je rekao na završnom predizbornom mitingu u Banjaluci u oktobru 2006. godine, jednostavnom i tačnom rečenicom, pokazujući na postrojenu vrhušku svoje partije: “Sve ove ljude sam ja doveo”.

Za vrijeme nedavne posjete turskog Ministra vanjskih poslova, Ahmeta Davutoglua, Nebojša Radmanović se našao u nemilosti svog stranačkog šefa koji je iskoristio i njegovu i svoju minutažu za sastanak, kako su to kasnije objasnili iz kabineta turskog diplomate. Kabinet srpskog člana Predsjedništva je ovu situaciju predstavio javnosti kao diplomatski skandal i u saopštenju optužio turskog političara za kašnjenje, vrijeđanje zastave i za omalovažavanje Srba, i prikazao Radmanovića kao čuvara srpskog barjaka, u stilu Marka Kraljevića.

Zanimljivo je da se Milorad Dodik, koji inače ne propušta ni jednu priliku da podsjeti javnost kako su Turci vladali Balkanom, ni jednom rečenicom nije osvrnuo na ovu situaciju. Naprotiv, javnosti je poslao sasvim drugačije saopštenje, u prijateljskom tonu, te pozvao Davutoglua da tokom naredne posjete održi predavanje u Banjaluci na temu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Zauzvrat je dobio poziv od turskog šefa diplomatije da posjeti Tursku.
Ako ovaj diplomatski “skandal” smjestimo u poznatu pjesmu Jadranke Stojaković “Čekala sam, čekala sam” onda bi ona mogla izgledati ovako:

“Čekao sam, čekao sam Ahmeta čitav dan
Da mi u kabinet svrati, ljubav da mu dam.
Uzalud ih čekam, Milorad je na me ljut.
Al’ čekaću ga, čekaću ga, makar uzalud… ”

Prethodne karikature možete pogledati OVDJE

IZVOR:buka.ba

Advertisements
Posted in: zanimljivosti