>Izložba radova studenata u Beogradu inspirisana životom i radom Bogdana Bogdanovića

Posted on February 17, 2011

0


>

Grad i smrt

grad-i-smrt.jpg
Izložba radova studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu “Grad i smrt”, inspirisana životom i delom arhitekte, urbaniste i književnika Bogdana Bogdanovića, biće otvorena 19. februara u Muzeju “25. maj”, a obuhvata grafičke i tekstualne priloge, kao i video, audio i prostorne instalacije.
Glavne teme studentskih radova su Bogdanovićevi tekstovi o gradu i njegova memorijalna arhitektura, iz čega proizilazi i sam naslov izložbe, saopštio je Muzej istorije Jugoslavije.
Izložba je organizovana u okviru programa “PublicArt&PublicSpace” koji je jedan od najangažovanijih programa Arhitektonskog fakulteta i u okviru kojeg se, iz godine u godinu, organizuju projekti vezani za grad i javni prostor, uz učešće studenata, eksperata i institucija iz kulture, nauke, privrede i društvenog života.
Ove godine je, uz pomoć međunarodnih kulturnih fondova i učešće gostujućih predavača, realizovan inovativan program na temu uloge i uticaja dela Bogdana Bogdanovića u javnim prostorima.
Spomenička arhitektura, književno i crtačko delo Bogdanovića, poznati ne samo na prostoru bivše Jugoslavije, već i u Evropi i svetu, obeležili se više od pola veka kulturnog stvaralaštva na ovim prostorima.
Najpoznatiji su Bogdanovićevi radovi memorijalne arhitekture – spomenici žrtvama fašizma koji, na mestima masovnih stradanja, slave život, koristeći kao inspiraciju simbole i mitove različitih tradicija, slike iz snova i zabeleške antičkih filozofa.
Širom bivše Jugoslavije nalazi se 20 jedinstvenih Bogdanovićevih spomenika – u Beogradu, Prilepu, Mostaru, Kruševcu, Čačku, Beloj Crkvi, Jasenovcu (Kameni cvet)…
Bogdanovićevo književno delo bavi se temom grada, simboličkim i mitskim elementima istorije grada i urbanizma. Stvorio je pojam “malog urbanizma”, zalažući se za projektovanje i uređenje gradova po meri čoveka.
Od 1964. do 1987. godine bio je profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i osnivač Škole za filozofiju arhitekture u Malom Popoviću.
Od 1982. do 1986. godine bio je gradonačelnik Beograda.
Od 1993. godine do kraja života živeo je u egzilu u Beču, nakon sukoba sa tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem.
Autori izložbe “Grad i smrt” su prof. Zoran Đukanović i dipl. pejz. arh. Aleksandar Bobić sa Univerziteta u Beogradu, kao i prof. dr Vladimir Vuković iz Austrije.
Izložba “Grad i smrt” prva je koja je posvećena Bogdanoviću nakon njegove smrti, a biće otvorena do 27. februara.
Bogdanović je preminuo ju junu 20101. u Beču u 87. godini.
Rođen u Beogradu, gde je diplomirao arhitekturu na Tehničkom fakultetu, bio je ranjen u Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije 1944. godine, a demobilisan je u činu poručnika i odlikovan Ordenom za hrabrost.
Od 1964. do 1968. bio je predsednik Saveza arhitekata Jugoslavije, a od
1970. bio je dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Dve godine kasnije, zbog pokušaja sprovođenja modernizacije arhitektonske nastave, bio je primoran da odustane od reformi i podnese ostavku na tu funkciju.
Bio je član SANU, ali je ostavku na članstvo dao 1981, dok je šest godina kasnije postao jedan od osnivača i članova Međunarodne akademije arhitekture.
Njegovo prvo delo je “Spomenik jevrejskim žrtvama fašizma”, a prva objavljena knjiga “Mali urbanizam”.
Zbirka njegovih intervjua od 1983. do 1993. godine objavljena je u knjizi “Glib i krv”.
Dva puta je nagrađivan Oktobarskom nagradom grada Beograda, prvi put za Spomen-groblje žrtavama fašizma u Sremskoj Mitrovici 1961, a drugi put 1966. za Spomenik u Jasenovcu. Dobitnik je i Herderove nagrade.
Zlatni orden grada Beča za posebne zasluge dodeljen mu je 12. marta 2003. godine.
Njegovom delu posvećen je dokumentarni film austrijskog scenariste i reditelja Rajnharda Sajsa (Reinhard Seiss) “Arhitektura sjećanja / Spomenici Bogdana Bogdanovića”, koji je premijerno prikazan 2010. godine u regionu.
Film “Arhitektura sećanja” portretiše sedam odabranih Bogdanovićevih spomenika – od memorijala na jevrejskom groblju u Beogradu, preko “grada mrtvih” u Mostaru, pa do najpoznatijeg monumenta u nekadašnjem koncentracionom logoru Jasenovcu – prikazujući do danas neadekvatno dokumentovana Bogdanovićeva arhitektonska dela. Film ujedno povezuje nadrealističku arhitekturu sa Bogdanovićevom literaturom, reflektujući kroz njih istoriju i sadašnjost nekadašnje Jugoslavije.
(SEEcult.org)

Advertisements
Posted in: zanimljivosti