>Internet fašisti i ostali maloumnici, odzvonilo vam je :)

Posted on February 17, 2011

0


>

Za govorom mržnje na internetu traga softver

U Poljskoj ove sedmice počinje pilot projekt traganja na internetu za govorom mržnje protiv manjina, bilo nacionalnih, bilo verskih ili seksualnih. Za novi kompjuterski program koji su smislili poljski informatičari zainteresovano je i Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Da anonimni komentari na internetu u diskusijama ili povodom vesti i ćlanaka na portalima nisu nimalo bezopasni pokazalo se pretprošle godine kada su lokalni sajtovi na severoistoku i istoku Poljske u Podlaskom vojvodstvu bili puni govora mržnje protiv Čečena iz lokalnog centra za izbeglice u Lomžu.
Posle anonimnih komentara i takvih “recepata” kako da se pusti gas na izbeglice u centrima i tako reši problem, prebijene su u sred bela dana septembra 2009. godine Čečenke Larisa Ismailova i Ajzan Nukajeva blizu centra za izbeglice u Lomžu.

U borbu sa govorom mržnje na internetu i u medijima upustile su se lokalne nevladine organizacije u vojvodstvu a njihov projekt proćešljavanja interneta proširiće se od aprila na celu Poljsku. Softver otkriva izjave i komentare pune negativnih emocija prema manjinama usmeren je na sadržaj izjava, traga i za internet nadimcima ljudi koji postavljavaju svoje postove a prikupljenom data bazom bave se zatim analitićari.

“Biće moguće da izvršimo tzv. meki pritisak na administratore portala, blogova i foruma”, kazao je za list Gazeta viborča predsednik nevladine organizacijeLokalno znanje koja je inicirala projekt Marek Trošinjski.

Prvi korak biće upozorenje administratoru portala da se na njemu pojavio govor mržnje i napadi na manjine, drugi u slučajevima kada ima osnova za krivićno gonjenje je krivična prijava i predavanje postupka tužilaštvu.

“Najvažniji rezultat tog pilotnog projekta je to da saznajemo gde su oblasti tenzija – socijalna pomoć, nasilje, uloga žena, religija. Sada lakše možemo da odredimo pravce informativne kampanje koja bi mogla da smiri tenzije (prema manjinama) u društvu”, kazao je Trošinjski.

Posted in: zanimljivosti