>Nazileaks: Iscurele prepiske nemačkih neonacista

Posted on February 16, 2011

0


>

Nemački nedeljnik Der Spiegel objavio je da je u posedu opširne elektronske prepiske među članovima neonacističke Nemačke nacionalne partije, u kojoj se otkriva nivo njihovog rasizam kao i beskrajne međusobne nesuglasice i finansijske dubioze

Čak 60.000 mejlova koje su prošle godine međusobno razmenjivali članovi NPD-a dospelo je u ruke nedeljnika Der Spiegel, ali i drugih nemačkih medija, koji ovu aferu već nazivaju Nazileaks. U mejlovima članova NDP-a se mogu naći brojni kompromitujući podaci o delovanju te stranke, koju je i nemačko sudstvo pokušalo nekoliko puta neuspešno da zabrani.

Useljenici nenemačkog porekla se u mejlovima redovno nazivaju pogrdnim imenima, a neonacisti se i međusobno nemilosrdno ogovaraju, pa se tako u jednoj poruci može pročitati zamerka članu stranke što na Facebooku za prijatelje ima i “crnčuge”.

Stranački čelnici kipte od besa zbog toga što je njihova prepiska dospela do medija, s obzirom da se predsednik NDP-a nadao da će 2011. biti godina velikih političkih uspeha. Oni su, naime, nedavno obavili ujedinjenje s najljućim političkim protivnicima na ekstremno desnoj političkoj sceni, Nemačkom narodnom unijom (DVU).

NPD je nakon toga počeo da se priprema za niz pokrajinskih izbora koji su zakazani u Nemačkoj na kojima se NPD-u daju dobre šanse da će preći izborni prag od pet odsto i dobiti zastupnike u pokrajinskom parlamentu. Međutim, kako se može pročitati u elektronskoj pošti neonacista, za predizbornu kampanju nemaju dovoljno novca, pa je zbog toga potpredsednik NPD-a Udo Pastors, preko svoje supruge, odobrio zajam od 25 hiljada evra za kampanju.

Zanimljivo je da je Pastors svojoj stranci tom prilikom naplatio i kamatu od 3,5 odsto, a za novac je dobio i garanciju potpisanu lično od predsednika stranke. Za razliku od istočnonemačkih NPD-ovaca, koje muči novac na zapadu Nemačke najveći problem je naći pristalice u narodu. Ispostava NPD-a za pokrajinu Baden-Vurtenberg muči muku kako da prikupi 150 potpisa, koliko je po zakonu potrebno za prijavu izborne liste.

Tako u jednom mejlu, pod naslovom “ALARM”, lokalni vođa NPD-a besno piše da aktivisti stranke nisu u stanju da sakupe ni jedan jedini potpis dnevno za kandidaturu NPD-a na pokrajinskim izborima. Među predlozima kako rešiti ovaj problem našao se i onaj o plaćanju dva evra za svaki važeći potpis koji aktivisti NPD-a dobiju.

Advertisements
Posted in: antifašizam