>KOLUMNE: Institucija Islamske zajednice

Posted on February 9, 2011

0


>

Ko se danas brine o duhovnom putu muslimana ?

Ko je tu da pruži odgovor, utočište, toplinu ?
Ko se brine za siromašne ?
Ko pruža svjetlo u tami i nudi nadu nama griješnima ?
Ko nastavlja podučavati metodama najboljeg učitelja ? (Poslanika a.s.)
Odgovor je : Naši roditelji, komšije, prijatelji, mi sami.
Čemu onda islamska zajednica koja se umjesto da radi ovo gore navedeno, sumanuto trudi da sve samo institucioniše, umaterijalizira i ispolitizira ?
Je li ona ima kredibilitet da se miješa u politiku ili bi joj bilo pametnije da se bavi duhovnošću ?
Jer, malo je onih poput Poslanika a.s. koji se moraju baviti politikom, a pri tome ostati čist. (parafraziran Alija Izetbegović).
Što li je simptomatično da, čim se iskrenog nijjeta priključiš nekom džematu u želji da dalje putuješ, učiš i budeš bolji čovjek pred Allahom, ubrzo shvatiš da svi od vrha pa naniže, umjesto da s tobom razmjenjuju iskustva, samo žele da nešto organizuju i ostvaruju, zarađuju, nadmeću se, preračunavaju … kao neka firma ? O Allahu se tu više ne govori osim kroz učenje na namazu. I Hutbe su tematski dobro našiljene po potrebi (dunjalučkoj naravno). Da nije onog tajnog i skrivenog momenta u džumi kojeg svi za sebe tražimo, hutba, tj mimber bi bio samo politička govornica. Ili manipulacija, bolje rečeno.
Tobe JaRrabi, o ljubavi nas više skoro da niko ne uči. Jer, za razum je mrziti lakše nego voljeti. Mrzi se sve ono što je nepoznato i toga je više od onoga poznatog. Srcu i duši je pak ljubav u praiskonu usađena, samo što se eto više niko ne želi pozabaviti uspavanom dušom. Hej dušo! probudi se sama i okreni svoj pogled u pravu stranu, a ne u onu za koju ti govore da je prava. Oni se bave politikom i svojom institucijom, a ne tobom.
Što danas u džamiji rijetko ko da pusti suzu , ganut ljepotom i dubinom poruke ?
Uglavnom nam se glave pune problemima, dunjalukom, partijama, prestižom, strahom i nezaobilazno: POLITIKOM!
Što me Islamska zajednica neodoljivo podsjeća na Vatikan ?
Iz daljine kad pogledaš nebi prepoznao više ko je papa, a ko reis.
PITAM SAMO…
preuzeto sa Balkan24
Advertisements
Posted in: kolumne