>Jovanka Broz i dalje bez penzije

Posted on February 9, 2011

0


>

Jovanka Broz i dalje bez penzije

Beograd — Ni tri decenije posle smrti Josipa Broza Tita, njegova udovica Jovanka ne ostvaruje pravo na porodičnu penziju.
(foto: Novosti)
(foto: Novosti)
Jovanka Broz nikada nije dobila porodičnu penziju svog muža, a danas živi od mesečne naknade, koju je dobila angažovanjem ministra rada i socijalne politike Rasima Ljajića, kaže advokat toma Fila.
Titova udovica, tako, odlukom Vlade Srbije dobija mesečnu nadoknadu u visini primanja predsednika Skupštine Srbije, rekao je Fila, na promociji knjige “Jovanka Broz – vreme izolacije”. 

Kao što su joj mesečna primanja data odlukom Vlade Srbije, tako mogu biti i oduzeta, jer kroz Penzijsko-invalidski fond ne prolazi ništa, upozorio je Fila i dodao da ona živi u kući koja nije njeno vlasništvo, već imovina države Srbije. 

Fila je rekao da je Jovanka Broz posle skoro 30 godina dobila ličnu kartu, pasoš, ali da i dalje nema penziju i stanarsko pravo. 

Autor knjige “Jovanka Broz – vreme izolacije” je Mladen Gvero, koji prenosi svedočenja Đanija Avatija, osobe koja je godinama pratila dodađaje u rezidenciji predsednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Gvero je rekao da su u knjizi izneta sećanja ovog Italijana, koji je godinama pratio dešavanja iz “spavaće sobe” Brozovih i da je tako merio “bilo i zdravlje” Jugoslavije.
Advertisements
Posted in: zanimljivosti