>Banksy- Subverzivni heroj našeg vremena…(?!)

Posted on February 7, 2011

0


>

Banksy je autentična figura našeg vremena. U današnjoj “uni-formnoj” epohi, gdje svi bukvalno teže da se ne izdvajaju iz stada, i gdje svako putem youtube ili reality shows ima pravo na svojih Vorholovskih 5 minuta slave- ovaj momak uporno izbjegavapopularnost zasnivanu na sopstvenom liku. Ono po čemu je priznat – je njegova nesvakidašnja artistička akcija.
Banksy, naime, nije vrhunski grafitti umjetnik. Nije ni najoriginalniji umjetnik u likovnoj sferi političkog aktivizma. Ono što ga, po meni, izdvaja od ostalih, je genijalno smišljena fama oko njegovog lika, koja samo još više zbog svoje mističnosti doprinosi interesovanju za njega. Meni lično je, u ovom sokaku već spomenuti Julian Beever, mnogo bolji umjetnik…ali da se poslužim paralelom – postoje i mnoooogo bolji pjevači od Johnny Rottena, pa ipak tata ostaje tata, ponajviše zbog svog originalnog stila.
Da ne dužim, više o Banskyju možete saznati OVDE, na wikipediji…a koga zanima ima i njegov oficijelni sajt (klikni OVDE). U principu, kad se malo zagrebe ispod površine, shvati se da Banksy baš i nije toliko antisistemski orijentisan, kako bi se dalo naslutiti na prvi pogled. Momak ima svoj online shop, products, prodaja, itd itd. E sad, da li je on u stvari onaj unaprijed iskalkulisani korov u bašti, tj da li je produkt sistema, kojem očajnički treba neka kritička opozicija u bezazlenom likovnom smislu –  ili je “real motherfucker”, to nikada nećemo saznati…uostalom, nije toliko ni bitno. Ispod su njegovi radovi,a pogledajte.
film