>FILMSKE RECENZIJE #4: Wilderness, 2 wol 29 il, i’ll sleep when i’m dead, Staten Island

Posted on February 5, 2011

0


>

WILDERNESS (2006) – kao u pjesmi Guns’n’Roses…

Wilderness (2006)
Welcome to the jungle, we’ve got fun and games. Welcome to the jungle, it’s a wilderness.
Dobar UK horor. Mamojeban u svakom smislu. Survival scenario možda viđen hiljadu puta, ali ono što budi jezu u kostima je to što nema nikakvih nadrealnih stvari. Ovde je u pitanju samo osveta. I to kakva. Krvoliptajuća. Mali spoiler – jedna od prvih scena u kojoj se pojavljuju kerovi je toliko fantastična da spada pod must see za svakog ko voli horore. Ponavljam – najstrašnije od svega je što je priča realna bez vukodlaka vampira i zombija. Jeben je zaključak svega ovoga – dok uživamo gledajući horore, tješeći se da je to sve “samo film”, nakon filmova poput ovoga, skontamo da nikakva filmska mašta i bajkovite kreature ne mogu nanijeti zlo nama kao što mi to, kao ljudska vrsta, možemo sami sebi. Bolest.

ocjena

8 / 10


2 WOL 29 IL (2006) – dovodi vaše sposobnosti multitaskinga (istovremeno pričanje preko telefona i gledanje filma) do maksimuma

2 wol 29 il (2006) a.k.a.”29 February”

Počinje sjajno. Prva rečenica filma je o Moebiusu. Nažalost, to je jedini, a faktički slučajni svijetli trenutak filma. Sve ostalo je već hiljadu miliona milijardi puta viđeno u sličnim filmovima. Već od dvadesete minute filma sam uzeo telefon u ruke i zvao drugaricu, s kojom sam pričao do kraja filma, tako da baš i ne mogu dati vjerodostojnu recenziju, ali to je dovoljan pokazatelj da me film nijednom nije natjerao da prekinem vezu.
S druge strane, ne sjećam se mnogo ni šta sam s drugaricom pričao, a filma se sjećam kroz maglu i to samo određenih djelića. Znači, nije baš katastrofalan. A tu je i ta rečenica o Moebiusu…

ocjena

3/ 10


I’LL SLEEP WHEN I’M DEAD (2009) – Tvoji kapci su teški…

I’ll Sleep When I’m Dead (2003)

Vala, na imdb piše “The hypnotic thriller” i mislim da nisu pogriješili,. barem što se ovog hipnotičkog dijela tiče. Imam utisak da je nekom subverzivnom metodom, unutar scena filma ubačen podsvjesni hipnotički mehanizam koji ti sve vrijem u glavi ponavlja “ti spavaš…ti spavaš…tvoji kapci su teški…”

Ruku na srce, ima malo neonoir elemenata, što me držalo budnim do kraja, ali je generalno film bezveze. nije baš očajan pa da psujete sudbu kletu na šta ste potrošili sat i po života, ali ništa nećete propustiti u životu, ako ga ne pogledate…

ocjena

5 / 10


STATEN ISLAND (2009) – pravi film za krive dane..

Staten Island (2009)

Kad bi film bio muzika, onda bi State Island bio jedan odlično odsvirani nepretenciozni jazz. Sve u ovom filmu liježe kao beba na nošu – i priča i gluma i režija. Jedino što se možda palamuderima ne bi svidio zbog “nedovoljnog umjetničkog senzibiliteta”, ali je poznato da palamuderi vole samo one, običnom svijetu, nejasne filmove gdje se ama baš ništa ne dešava.
Ovo je odličan film. Odličan kao soft jazz. Tri priče koje se spajaju u jednu na možda očekivan način, ali ipak, mislim da režiseru i nije bila namjera da ga zakukulji i zamumulji…jer onda bi ga upravo gledali samo oni palamuderi. Ovako je taman za nas. Preporučujem.

Kako god, volim soft jazz iako mi to nije najomiljenija vrsta muzike. mislim da je 8 / 10 sasvim pristojna ocjena 

Advertisements
Posted in: muzika i filmovi