>B92: Žene koje su menjale (muzički) svet

Posted on February 5, 2011

0


>

Izložba posvećena ženama koje su prodrmale rokenrol scenu biće otvorena 13. maja u čuvenom muzeju „The Rock and Roll Hall of Fame“ u Klivlendu.

Ručno pisani tekstovi pesama, gitare, kožne jakne i haljina od mesa deo su postavke nazvane „Women Who Rock: Vision, Passion, Power“. Ova interaktivna izložba osvetliće neke od najznačajnijih trenutaka u rokenrol istoriji, koji ne bi izgledali isto bez ženskog pečata.

Izložba, koja će obuhvatiti čak dva sprata, predstaviće šezdeset umetnica, od Billie Holiday do Lady Gage. Brojni eksponati koji su obeležili muzički svet podeljeni su u osam celina koje hronološki ređaju događaje iz muzike istorije.

Svoje mesto na izložbi našla je i gitara iz 1958. godine na kojoj je svirala Wanda Jackson. Izložena je ibela haljina u kojoj je Grace Slick kao deo benda „Jefferson Airplane“ nastupila na festivalu „Woodstock“, kao i crvena kožna jakna koju je Chrissie Hynde nosila na omotu prvog albuma sastava „Pretenders“.

Tekst pesme „Erotica“ koji je ispisala lično Madonna, kao i čuveni kostimi koje je Jean Paul Gaultier dizajnirao za njenu turneju „Blonde Ambition“ biće izloženi pored ostalih eksponata.

Jedan od najnovijih eksponata koji će biti izložen je haljina od mesa koju je Lady Gaga nosila na prošlogodišnjoj dodeli MTV nagrada.

Izložba „Women Who Rock: Vision, Passion, Power“ biće otvorena do 26. februara 2012. godine. 

Advertisements
Posted in: ženski kutak