>B92: da li su žene superiornije?

Posted on February 5, 2011

0


>

U borbi polova, kladite se na žene! Vekovima se muškarcima davala prednost u svakoj oblasti života. Žene i muškarci ne treba da budu ravnopravni? Možda zbog toga što su žene superiornije od muškaraca. Evo rezultata.

Dobro je poznato da u većini zemalja žene žive duže od muškaraca. U Sjedinjenim Državama, na primer, kada se uzmu u obzir sve rase i narodi, žene sada žive u proseku 80,1 godinu, u poređenju sa 74,8 godina koliko je prosečni životni vek muškaraca.

Dakle, sa stanovišta dugovečnosti žene uzimaju poen.

Mnoge studije su pokazale da žene imaju viši prag bola od muškaraca što je verovatno evolutivna adaptacija zbog porođaja. (Briljantna komičarka, Kerol Barnet je jednom pokušala da objasni muškarcu bol prilikom porođaja rekavši mu da zamisli kako bi bilo da: „Pokuša da donju usnu istegli i obuhvati čitavu glavu!” )

Veća tolerancija bola = još jedan poen za žene!

Veruje se da, kad se sve uzme u obzir, žene mogu da žive duže od muškarca bez hrane jer imaju više naslaga masnoće u telu, a manje mišića. Pošto je salu potrebno mnogo manje kalorija nego mišiććima, žene su u dvostrukoj prednosti tokom gladovanja jer imaju manje mišićne mase (tako sagorevaju manje kalorija) i više sala (što omogućava veće rezerve kalorija) a to se pretvara u metaboličku prednost tokom perioda bez hrane.

Ukupni rezultat je sada 3:0 za žene.

Štaviše, pošto imaju manje kilograma od muškaraca, žene koriste manje vazduha, vode, hrane, uopšte energije iz prirode, tako da su one prirodno „ekološki korisnije” od muškaraca. Sada je rezulat 4 prema 0. Ženski rod generalno uglavnom ima veću društvenu i emocionalnu inteligenciju od muškaraca. Žene su manje su nasilne i agresivne; i skoro nikad nisu serijske ubice ili seksualni prestupnici i sadisti. Daleko sigurnije i bezbednije voze (izvinite momci, ali to je istina). Tačnije, nedavno je u članku u „Njujork tajms-u” objavljeno da muškarci generalno brže voze, češće ignorišusaobraćajne zakone, više rizikuju , prave opasnije greške i izazivaju većinu fatalnih nesreća u celom svetu.

Žene 5 – muškarci 0.

Takođe, pošto imaju dva X hromozoma, imaju veliku prednost kada je zdravlje u pitanju, što se jasno vidi kada se radi o bolestima povezanim sa ovim hromozomom, kao što je daltonizam, hemofilija ili Dišenova distrofija mišića (ozbiljni recesivni oblik mišićne distrofije povezane sa X-hromozomom). Ove bolesti, izazvane mutacijom X hromozoma, pogađaju skoro uvek samo muškarce. Pošto žene imaju dve linije ćelija (jednu od oca i drugu od majke sa različitim aktivnim X hromozomima), ukoliko je samo jedan ženin X hromozom „zdrav” to može sprečiti većinu bolesti koje su povezane sa mutacijama. Međutim, muškarci koji imaju „oboleli” X hromozom će se neminovno razboleti, jer nemaju „rezervni” iz zdrave ćelijske linije.

Žene 6, muškarci 0.

A tu je i partenogeneza! Oblik aseksualne reprodukcije koja je moguća isključivo kod ženki, gde se rast i razvitak embriona dešava bez oplodnje od strane mužjaka. Štaviše, partenogeneza uvek rezultira ženskim potomstvom jer mora posedovati dva X hromozoma. Iako nije poznato da se pojavio prirodni slučaj partenogeneze kod sisara u divljini, ona se pojavljuje kod više vrsta a postoji mogućnost da se desi i u ljudskoj vrsti. Dakle, teoretski je moguće da žena dobije potomstvo bez muškog genetskog doprinosa (sperme) dok je, s druge strane, nemoguće da se muškarci reprodukuju bez žena.

Sedmi poen za devojke.

Kada se radi o seksu, imajte na umu da žene mogu da dožive višestruke orgazme tokom jednog odnosa!

Još jedan bitan poen za dame.

U suštini, jedina oblast u kojoj muškarci imaju jasnu prednost jeste njihova fizička snaga i moguća brža reakcija. Ali, ukoliko izuzmemo sportske i atletske veštine, čak i fizička prednost postaje sve manje i manje važna zbog tehnološkog napretka koje smanjuje važnost fizičke energije.

Međutim, da bi bilo fer, muškarci dobijaju jedan bod.

Konačni rezultat: žene 8 – muškarci 1.

Dakle, u stvarnoj bici među polovima, pametno bi bilo kladiti se na žene.

Advertisements
Posted in: ženski kutak